Doğadan En İyisi
İREKS’ten haberler:
dünya çapında güncel bilgiler

Ham dinkel – IREKS’te trend yetkinliği

Dinkel yıllardan beri ve günümüzde de en çok tüketilen tahılların arasındadır. Fakat sadece o değil, “küçük kardeşi’’ ham dinkel de son yıllarda mutlak bir tahıl trendine dönüştü. Zorunluluktan doğan – kötü hava şartlarında hasadın tamamen zarar görmesini önlemek için – ham dinkelin keşfi ve ilk kullanımı aslında çok uzun zaman önceye dayanmaktadır.

Ancak, buğday ekiminden elde edilen yüksek verim nedeniyle ham dinkel, bir süre neredeyse tamamen gözden kayboldu. Bununla birlikte, çeşitli beslenme trendlerine bağlı olarak, bir süredir yeniden ön plana çıkıyor!

Ham dinkel nihayetinde erken hasat edilen dinkeldir. Tarladan iki-üç hafta önce toplandığı için, yeşil renge sahiptir – ancak süreç boyunca rengini kaybeder – bu nedenle ham dinkel ürünlerimizin iç yapıları, sonunda hoş altın-kahverengi bir renk alır. Ham dinkel birçok yönden özel bir tahıldır. Ürünün erken hasadı ve buna bağlı olarak nişasta veya gluten proteinleri gibi henüz tam olarak gelişmemiş bileşenleri nedeniyle, işlenmesi kolay değildir. Ayrıca saf ham dinkel unu pişirilmeye de uygun değildir.

Ama IREKS’te bunun üstesinden nasıl geleceğimizi biliyoruz! Yıllardır edindiğimiz dinkel tecrübemiz ve bünyemizde bulunan kurutma tesislerimiz bunun temelini oluşturmaktadır. Ham dinkelimiz geleneksel kayın kereste ateşinde kurutulmaktadır. Bu nedenle fındık benzeri ve hafif közlenmiş bir lezzete sahiptir. Ancak ham dinkeli sadece bu şekilde kullanmıyoruz, aynı zamanda rafine de ediyoruz. Mesela aromatik ‘’ham dinkel-tam tahıl’’ hamur ekşimizi de deneyimlemelisiniz – benzersiz ve gerçek bir spesiyalite!